Veiligheid en Welzijn op het Werk
Micro-credential
september – december 2025
Word gecertificeerd Preventieadviseur Niveau 3(*)
Ben jij ingenieur of technisch professional en wil je jouw kennis uitbreiden rond arbeidsveiligheid en welzijn op het werk? Met deze micro-credential verwerf je niet alleen essentiële inzichten in wetgeving, risicobeheersing en preventiestructuren, maar behaal je ook het officiële certificaat van Preventieadviseur Niveau 3(*) .
Tijdens deze opleiding leer je:
- Gevaren en risico’s op de werkvloer herkennen en evalueren.
- maatregelen formuleren volgens de preventiehiërarchie.
- De rol van werkgever, hiërarchische lijn en preventieadviseur situeren.
- De belangrijkste wetgeving (o.a. CODEX) correct interpreteren.
- Een veiligheidscultuur bevorderen met focus op preventief en proactief handelen, en streven naar continue verbetering.
Ingenieurs, technische profielen en professionals die hun rol als preventieadviseur (niveau 3) willen opnemen binnen hun organisatie.
Deze opleiding is bedoeld voor toekomstige preventieadviseurs die de basiskennis en -vaardigheden (niveau 3) willen aanleren en het certificaat willen behalen.
Wat levert het op?
Micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding. Met deze stevige basis zijn cursisten uitstekend voorbereid om een actieve rol te spelen in het welzijnsbeleid van hun (toekomstige) werkomgeving.Getuigschrift UGent
Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits die worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal. Ze kunnen ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties. U ontvangt een getuigschrift + creditbewijs wanneer u slaagt voor het schriftelijk examen (deels gesloten, deels open boek) (3 ECTS punten).Getuigschrift 'basiskennis van de preventieadviseur'
Als je slaagt én in orde bent met aanwezigheid in de les, ontvang je tevens het getuigschrift 'basiskennis van de preventieadviseur' (in het werkveld gekend als preventieadviseur niveau 3)(*) – een meerwaarde voor je carrière én je organisatie.(*: erkenningsaanvraag lopende)
dr. ir. Sofie Van Volsem, preventieadviseur Niveau 1, Vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp, Universiteit Gent
Programma
Inhoud
- Wetgeving en actoren in het welzijnsbeleid
- Het dynamisch risicobeheersingssysteem
- Werken met derden, uitzendkrachten, co-activiteit
- Taken en plichten van de werkgever, hiërarchische lijn en preventieadviseur
- Arbeidsplaatsen
- Arbeidsmiddelen
- Omgevingsfactoren en agentia
- Arbeidsongevallen en incidenten
- Ergonomie en psychosociale aspecten
Eindcompetenties
- BEGRIPPEN: welzijnsdomeinen, arbeidsveiligheid, preventiestructuren, risicoanalyse, preventiehiërarchie Kennis hebben (high level) van de verschillende regelgeving m.b.t. arbeidsveiligheid
- De belangrijkste wet- en regelgeving m.b.t. welzijn op het werk (CODEX) kunnen situeren en interpreteren
- Instrumenten voor het uitvoeren van een risicobeoordeling kunnen beschrijven
- Een selectie van instrumenten voor het uitvoeren van een risicobeoordeling kunnen toepassen
- Gevaren kunnen identificeren en onveilige situaties kunnen analyseren, kunnen definiëren en selecteren van maatregelen volgens de principes van de preventiehiërarchie
- Inzicht hebben in de maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met het ingenieursberoep
Praktisch
De deelnameprijs is 341,90 euro.
Klik hier voor meer info over de verrekening van het studiegeld en het betalingsverzoek.
KMO-portefeuille
Universiteit Gent aanvaardt betalingen via de KMO-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be; gebruik authorisatiecode DV.O103193).
Vlaams opleidingsverlof (VOV)
Deze training is erkend in het kader van VOV. Per studiepunt heb je recht op 4 uur VOV.Deze cursus (3 ECTS-punten) omvat in totaal 12 uur VOV (deelname aan het examen is verplicht).
Het inschrijvingsbewijs voor VOV vind je op je persoonlijke pagina in OASIS (studentenadministratieplatform).
Binnenkort beschikbaar.
Info formulier
Vul onderstaand formulier in en wij brengen u op de hoogte zodra u zich voor de volgende editie van deze opleiding kunt inschrijven.
Zodra u op 'verzenden' heeft geklikt én alle verplichte velden zijn ingevuld, ontvangt u altijd een mail ter bevestiging van uw inschrijving.
Indien u deze mail niet heeft ontvangen, gelieve contact op te nemen met UGain -> UGain@UGent.be
De lessen starten op donderdag 25 september 2025 en vinden telkens plaats op donderdag van 16u tot 19u. De laatste les is voorzien op 18 december 2025.
De lessen vinden plaats in gebouw 60, Technologiepark Zwijnaarde, auditorium A (1e verdiep).
Deze micro-credential valt samen met het reguliere opleidingsonderdeel ‘Veiligheid en welzijn op het werk’, gegeven als maatschappelijk keuzevak binnen de Master of Science in de ingenieurswetenschappen. Hierdoor zullen de deelnemers van deze micro-credential samenzitten met de reguliere studenten die dit vak opnemen.
Organisatie
Universiteit Gent
UGain (UGent Academie voor Ingenieurs)
Secretariaat
Els Van Lierde
Technologiepark 60
9052 Zwijnaarde
Tel.: +32 9 264 55 82
E-mail: ugain@UGent.be