`

Kwaliteitszorg en risicoanalyse

februari – juni 2026

Deze opleiding geeft een stevige basis in kwaliteitszorgsystemen binnen de primaire productie, verwerking van levensmiddelen en (agro)chemische bedrijven. Door de principes van kwaliteit, kwaliteitscontrole en -beheer te leren, krijgt men de tools om productieprocessen te optimaliseren en te ondersteunen (oa. staalnameplannen, procescontrole, traceerbaarheid en documentenbeheer). Belangrijkste certificeringsstandaarden (oa. FSSC22000, Global GAP, autocontrole) komen aan bod. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan duurzaamheid en hoe organisaties kunnen werken aan een Total Quality Management systeem, wat bijdraagt aan een verantwoorde en efficiënte bedrijfsvoering.

Ook is het belangrijk dat men inzicht krijgt in risicoanalyse, inclusief het beoordelen, communiceren en beheren van risico’s. Dit is cruciaal voor het beschermen van de volksgezondheid en het milieu, vooral bij het omgaan met microbiologische, chemische en ecotoxicologische risico’s in het One Health principe, en het opstellen/naleven van regelgeving zoals REACH of voedselstandaarden/-wetgeving. De risicobeoordeling van microbiologische en chemische gevaren m.b.t. voedselveiligheid, pesticiden en ecotox principes worden aangeleerd.

Door praktische/technische modules en gastsprekers wordt de theorie concreet en toepasbaar, waardoor je voorbereid bent om kwaliteitszorg en risicoanalyse in de praktijk toe te passen.


Volgende modules zijn beschikbaar (iedere deelnemer kiest 2 modules):


- module 1: Kwaliteitszorgsystemen in het laboratorium (cfr. ISO17025)

- module 2: Levensmiddelenwetgeving en standaarden

- module 3: Risicobeoordeling in de agrovoedselketen gelinkt aan humane risico's (via voedselinname)

- module 4: kwaliteitsbeheer van dierlijke en plantaardige landbouwgrondstoffen (primaire sector)

- module 5: Humane blootstelling en risicobeoordeling aan chemische stoffen


Deze opleiding biedt waardevolle kennis en vaardigheden die de deelnemer helpt om veiligere, duurzamere en kwaliteitsvollere productieprocessen te realiseren in de brede sector van primaire productie (landbouw), voedselverwerking en (agro)chemische & bioprocessing productie.




De micro-credential beoogt vooral een professioneel publiek bij bedrijven uit de landbouwindustrie, voedingsindustrie, (agro)chemische en bioprocessing industrie, sectororganisaties, consultancy en overheid .

Deelnemers dienen een grondige voorkennis te hebben van zowel de structuur, werking en typische processen toegepast in de brede agro-voedselketen en bioprocessing sector als van biologische en chemische reactiemechanismen. Goede kennis van wiskundige basisprincipes is aangewezen (en gebruik R of Excel).




Micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding.

Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits die worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal. Ze kunnen ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties.

U ontvangt een getuigschrift + creditbewijs wanneer u slaagt voor het bijbehorende examen (5 ECTS punten).

Evaluatiemethode

  • voor de leerstof van de eerste 6 weken (gemeenschappelijk deel) : Het examen theorie bestaat uit open vragen, in gesloten boek. De examens worden enkel schriftelijk afgenomen.
  • voor de leerstof van de laatste 6 weken (modulair deel): Afhankelijk van de keuzemodule wordt een werkstuk gemaakt dat wordt voorgelegd aan de begeleider van de keuzemodule. Er kan een korte presentatie van de student kan aan gekoppeld zijn. Er kan ook een peer assessment gevraagd worden om de groepssamenwerking te evalueren. Per module wordt dit bij aanvang van de lessen uitgelegd door de verantwoordelijk lesgever.

Examenscore

  • Examen theorie : 50%
  • keuzemodule uit cluster A : 25%
  • keuzemodule uit cluster B : 25%
Wanneer men niet deelneemt aan de evaluatie van één of meerdere onderdelen (examen, module uit cluster A en module uit cluster B), of men behaalt minder dan 8/20 (niet afgerond) op één of meerdere onderdelen (examen, module uit cluster A en module uit cluster B), kan men niet meer slagen voor het opleidingsonderdeel. Indien de eindscoreberekening toch 10 (of meer) op 20 zou bedragen, wordt dit teruggebracht naar 9/20.




Wetenschappelijk Coördinator

Prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.


Lesgevers

  • Dr. Ilias Semmouri en Prof. Stefaan De Smet, Vakgroep Dierwetenschappen en Aquatische Ecologie
  • Prof. Pieter Spanoghe en prof. Emmy Dhooghe, Vakgroep Plant en Gewas, Universiteit Gent
  • Dr. Stef Ghysels, Vakgroep Groene Chemie en Technologie, Universiteit Gent

Programma

De opleiding bestaat uit theoretische sessies, practica/oefeningen en praktische modules.


THEORETISCHE SESSIES

a. Algemene inleiding kwaliteit en kwaliteitszorg

De begrippen kwaliteit en kwaliteitszorg worden gedefinieerd. De nadruk wordt gelegd op het aspect kwaliteit van biologische systemen in de brede agro-voedselketen. Een historiek van de kwaliteitszorgsystemen met hun basisprincipes, bouwstenen en hun evolutie wordt gegeven met toepassing op enkele typische voorbeelden uit de diverse richtingen bio-ir.

b. Overzicht van de kwaliteitszorgsystemen

Het doel van dit deel is het situeren van kwaliteitszorgsystemen waarmee de bio-ir. in zijn/haar werkomgeving in aanraking kan komen. Hierbij komen oa. ISO9000 en Global-GAP aan bod. Principes van integratie van alle eisen in een bedrijfseigen kwaliteitssysteem worden besproken alsook deze van audit, certificatie en accreditatie. Het concept van 'total quality management system' met uitbreiding van product en proceskwaliteit naar aspecten mbt duurzaamheid (en de gerelateerde certificatiestandaarden zoals ISO14000, ISO26000) worden besproken.

c. Traceerbaarheid en documentenbeheer

Principes, componenten en modaliteiten van traceerbaarheidssystemen in het kader van kwaliteitszorg worden toegelicht. Documentenbeheer is een belangrijke pijler in kwaliteitszorgsystemen en de principes hiervan worden besproken. Deze onderwerpen worden aangeboden via een leerpad, met illustraties uit het bedrijfsleven.

d. Risicoanalyse – humane risicobeoordeling

Risicoanalyse wordt benaderd vanuit de basisprincipes gedefinieerd in de Codex Alimentarius waarbij aandacht wordt besteed aan de drie basisbouwstenen van de risicoanalyse: risicobeoordeling, -management en -communicatie. Daarnaast wordt de risicoanalyse op internationaal niveau gekaderd en gelinkt aan typische kwalitatieve risico-profielen. Finaal wordt ingezoomd op de gevarenidentificatie, blootstellingsberekeningen en risicokarakterisatie van chemische/microbiologische gevaren op de mens via inname van voedsel/water.

e. Risico-evaluatie van chemische stoffen – inleiding tot REACH en pesticiden risicobeoordeling

De invoering van een evaluatiesysteem voor chemicaliën in de EU (REACH – Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) bracht een belangrijke verandering op het gebied van het beleid en de evaluatie van chemische stoffen.
Deze algemene inleiding laat toe om volgende kennis te verwerven:
- fundamentele concepten (risico, veiligheid, milieu-invloeden, volksgezondheidsaspecten, duurzaamheid, …).
- beschrijving van de modellen en benaderingen die aan de basis liggen van blootstellingevaluatie, effectenevaluatie en risicoanalyse.

Voordat pesticiden toegelaten kunnen worden, dient een volledige risicobeoordeling uitgevoerd te worden. De principes en praktijken hiervan worden uitgelegd.

f. Introductie tot ecologische risicobeoordeling

Ecologische risicobeoordeling omvat de inschatting van risico's van chemische stoffen op ecosystemen (waterig en landelijk milieu). Eerst, worden de gelijkenissen en verschillen in aanpak van risicobeoordeling voor ecologische en humane risico's besproken. EU wetgevend kader inzake ecologische risico’s worden voorgesteld als voorbeeld van risicomanagement (vb. voor industriële chemische stoffen, pesticiden, farmaceutische stoffen). Finaal, worden verschillende methodieken en manieren van aanpak om blootstelling in te schatten voorgesteld en geïllustreerd.


PRACTICA

a) Steekproeftechnieken

Algemene principes (variabiliteit en onzekerheid, steekproefgrootte, stratificatie, randomisatie, …) worden uitgelegd en geoefend via geleide PC oefeningen.

b) Meet- en controletechnieken

  • kwaliteit vanuit het standpunt van de producent: Statistical Process Control (SPC): batch versus continu sampling, Shewart chart, CONSUM charts
  • kwaliteit vanuit het standpunt van de consument: kwantificatie van onzekerheid en kwaliteit, steekproefname en –schema’s, OC-curven

c) Documentbeheer

Algemene principes van documentenbeheer komen aan bod via praktische oefeningen en voorbeelden: opmaken van procedures, registratieformulieren, beheer documenten,… allen ter ondersteuning van een kwaliteitssysteem. Illustratie van aanpak van documentatie en organisatie van een kwaliteitszorgsysteem wordt uitgevoerd door uitnodiging van een gastspreker uit de industrie.


MODULAIRE THEMA'S (2 modules vrij te kiezen, 1 uit cluster A en 1 uit cluster B)

Module 1 : Kwaliteitszorgsystemen in het laboratorium (cluster B)

In deze module wordt de ISO17025 norm omtrent accreditatie van laboratoria besproken. De principes van validatie van een labo-methode wordt uitgelegd, alsook de praktische invoering van een kwaliteitszorgsysteem aan de hand van case studies en labobezoeken.

Module 2 : Levensmiddelenwetgeving en standaarden (cluster B)

In deze module worden de principes en de belangrijkste internationale, Europese en Belgische wetgevingen inzake levensmiddelen besproken (oa. Codex Alimentarius, additievendatabank, etiketteringsvoorschriften, samenstelling van levensmiddelen en benaming). De databases waar deze up to date wetteksten kunnen teruggevonden worden aangeleerd. Studenten worden getraind om een wettekst te interpreteren. Via gastsprekers worden de praktijk rond levensmiddelenwetgeving en standaarden geïllustreerd. Via een case study wordt een kritische reflectie gemaakt vanuit perspectief van risicomanager en actor in voedselsysteem rond een bepaalde wettelijke topic (oefening in multiactor approach). Er wordt door de studenten aan deze case study gewerkt, met feedforward momenten en voorgedragen via opmaak van verslag en presentatie.

Module 3: Risicobeoordeling in de agrovoedselketen gelinkt aan humane risico's (via voedselinname) (cluster A)

Er zal zowel aandacht besteed worden aan chemische als aan microbiologische risico's. In een Een belangrijk deel van de voedselvergiftigingen kennen immers een microbiologische oorzaak. Via voorbeelden uit de praktijk en via een computermatige aanpak worden de specifieke moeilijkheden bij het opstellen van een microbiologische risicobepaling geïllustreerd en door de studenten zelf ervaren. In een derde en laatste deel komen de chemische risico's aan bod die niet gerelateerd zijn tot voeding. Met name zal de impact van het pesticide gebruik op zowel milieu als de mens ingeschat worden. Er wordt door de studenten in Kleine groepjes een case study uitgewerkt en voorgedragen via opmaak van verslag en presentatie. In het eerste deel wordt een overzicht gegeven van de mogelijke chemische gevaren alsook van enkele toxicologische begrippen. Vervolgens zal aandacht besteed worden aan de chemische risico's verbonden aan de voeding. Hierbij zal aan de hand van praktische voorbeelden het risico bepaald worden door de studenten met bepaalde rekenkundige technieken (deterministische oefeningen, probabilistische oefeningen via typische software @risk). In een tweede deel worden de diverse aspecten van de microbiologische risicoanalyse behandeld.

Module 4: kwaliteitsbeheer van dierlijke en plantaardige landbouwgrondstoffen (primaire sector) (cluster B)

In deze module zullen bepaalde kwaliteitszorgsystemen en problemen in de primaire plantaardige en dierlijke sector aan het licht gebracht worden. Dit zal gebeuren aan de hand van 1) een case study over een specifiek problem (voorafgegaan door een inleidende spreker) met betrekking tot de handhaving van kwaliteit in de dierlijke en plantaardige sector. Ofwel door 2) het uitvoeren van een autocontrole audit op een primair bedrijf samen met een studie waarop een bedrijf in deze sector moet letten om kwaliteit en veiligheid te garanderen. Afhankelijk van het aantal studenten zal de mogelijkheid gegeven worden om een case study of een auto-controle audit uit te werken.

Module 5: Humane blootstelling en risicobeoordeling aan chemische stoffen (cluster B)

In deze module worden diverse aspecten van de Reach behandeld. Vooreerst wordt op een illustratieve wijze de verschillende Implementatie Projecten (RIP’s) behandeld, De software tool voor de gesystematiseerde risico-evaluatie voor chemicaliën (EUSES) wordt gedemonstreerd, belangrijke aspecten van QSAR’s als tools voor bepaalde aspecten worden behandeld, edm.. Als slot worden, in functie van het profiel van de deelnemers, ook praktijkvoorbeelden door de cursisten uitgewerkt worden en daarna besproken en geëvalueerd.


Eindcompetenties

  • Deelnemers kunnen de basisprincipes en -kenmerken van kwaliteit en kwaliteitszorgsystemen toelichten.
  • Deelnemers kunnen de principes van traceerbaarheid en traceerbaarheidssysteem in agro-voedselketen illustreren.
  • Deelnemers kunnen de basisprincipes van risicoanalyse in agro-voedselketen (REACH, voedselveiligheid en ecologische risico's) analyseren.
  • Deelnemers kunnen de principes van documentenbeheer binnen een kwaliteitszorgsysteem toepassen.
  • Deelnemers kunnen statistische staalnameplannen en meettechnieken voor processen in brede agrovoedselketen toepassen.
  • Deelnemers zijn in staat om probabilistische blootstellingsberekeningen uit te voeren en deze modelleringen te interpreteren.
  • Deelnemers kunnen communiceren mbt. kwaliteitszorgsystemen en risicoanalyse en kunnen duidelijk het verschil uitleggen tussen een gevaar en een risico.

Praktisch



De deelnameprijs bedraagt 370,5 euro, cursusmateriaal niet inbegrepen.

Klik hier voor meer info over de verrekening van het studiegeld en het betalingsverzoek.

KMO-portefeuille

Universiteit Gent aanvaardt betalingen via de KMO-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be; gebruik authorisatiecode DV.O103193).

Vlaams opleidingsverlof (VOV)

Deze training is erkend in het kader van VOV. Per studiepunt heb je recht op 4 uur VOV.
Deze cursus (5 ECTS-punten) omvat in totaal 20 uur VOV (deelname aan het examen is verplicht).

Het inschrijvingsbewijs voor VOV vind je op je persoonlijke pagina in OASIS (studentenadministratieplatform).



Binnenkort beschikbaar

Info formulier

Naam* verplicht
Voornaam*  
E-mail cursist*  

Hou me op de hoogte over de opleiding "Kwaliteitszorg en risicoanalyse".


Zodra u op 'verzenden' heeft geklikt én alle verplichte velden zijn ingevuld, ontvangt u altijd een mail ter bevestiging van uw inschrijving.

Indien u deze mail niet heeft ontvangen, gelieve contact op te nemen met UGain -> UGain@UGent.be



Deze opleiding wordt gegeven in het tweede semester van academiejaar 2025-2026. De lessen starten in de week van 9 februari 2026 en eindigen half mei 2026.

Exacte data en locatie en het lessenschema volgen later.

  • De eerste 6 weken (gemeenschappelijk deel theorie en practicum) bestaat uit hoorcolleges, werkcollege, zelfstandig werk).
  • De laatste 6 weken (modulair deel) bestaat afhankelijk van de keuzemodule uit werkcollege, zelfstandig werk en groepswerk.
Deze micro-credential valt samen met het reguliere opleidingsonderdeel ‘Kwaliteitszorg en risicoanalyse’, gegeven binnen de Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen (chemie en bioprocestechnologie, landbouwkunde, levensmiddelenwetenschappen en voeding). Hierdoor zullen de deelnemers van deze micro-credential samenzitten met de reguliere studenten die dit vak opnemen


Organisatie

Universiteit Gent
UGain (UGent Academie voor Ingenieurs)
Secretariaat
Els Van Lierde
Technologiepark 60
9052 Zwijnaarde
Tel.: +32 9 264 55 82
E-mail: ugain@UGent.be