`

HACCP & risicomanagement

Micro-credential

september 2025 – januari 2026

De voedingsindustrie is één van de grootste industriële sectoren in België en veiligheid is binnen deze sector één van de voornaamste kernpunten. Het beheersen van voedselveiligheid is dan ook een wettelijke vereiste in de voedingsindustrie. Echter het uitwerken van een effectief voedselveiligheidsmanagement systeem vergt kennis en ervaring.

In deze micro-credential willen we vooral inzoomen op de systematische aanpak voor het uitwerken van een risicomanagementsysteem op bedrijfsniveau. Dit door de deelnemers te begeleiden om hun weg te vinden binnen de veelheid aan relevante informatie en wetgeving, het inzetten op een systematische beoordeling van de verschillende stappen in een productieproces, om zo te komen tot een onderbouwd plan van aanpak voor beheersing van de voedselveiligheid binnen een bedrijf. Er zal dan ook ingegaan worden op evoluties en nieuwe uitdagingen in beheersing van voedselveiligheid in globale en lokale context en er zullen voorbeelden gegeven worden in verband met hoe sectoren, bedrijven of overheid daarmee kunnen omgaan in kader van risicomanagement.




De micro-credential beoogt vooral een professioneel publiek bij bedrijven uit de voedingsindustrie, sectororganisaties, consultancy en overheid die geïnteresseerd zijn in voedselveiligheid en risicomanagement.

Aangezien dit een meer gespecialiseerde opleiding is hebben deelnemers een voldoende grote basiskennis nodig van levensmiddelenmicrobiologie en de belangrijkste unit processen toegepast in de voedingsindustrie (vb. pasteurisatie, fermentatie, …). Dit via scholing of voldoende werkervaring (vb. minstens vijf jaar) binnen de voedingsindustrie.




Micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding.
Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits die worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal. Ze kunnen ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties.

Voor deze opleiding wordt er een schriftelijk examen (gesloten boek, open vragen) georganiseerd. Daarnaast is er ook een groepswerk.

Wie slaagt ontvangt een getuigschrift + creditbewijs (5 ECTS punten).

Examenscore

- Schriftelijk examen: 50%
- Groepswerk : 45%
- Inzet in de lessen (deelname discussie en oefeningen, excursie) : 5%




Wetenschappelijk Coördinator

Prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.


Lesgevers

  • Prof. Liesbeth Jacxsens, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.
  • Dhr. Tony Ruyssen, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent.

Programma

Basisvoorwaardeprogramma's en HACCP, vormen samen een voedselveiligheidsmanagementsysteem, een wettelijke vereiste in de voedingsindustrie. In deze module wordt gewerkt aan de integratie van de kennis rond levensmiddelentechnologie, productkennis, levensmiddelenmicrobiologie en - chemie alsook ingenieursvaardigheden. Al deze aspecten worden binnen een voedselveiligheidsmanagementsysteem samen gebracht. Er wordt dieper ingegaan op de kennis rond basisvoorwaardeprogramma’s, HACCP-principes, het wettelijk kader en gevaren met betrekking tot voedselveiligheid. Aan de hand van sectorvoorbeelden wordt ingegaan op gevarenidentificatie, analyse en evaluatie methodieken, management van risico’s en het opstellen van staalnameplannen. Voorts wordt het belang van monitoring, preventieve maatregelen en validatie aangehaald. Er wordt een HACCP plan opgesteld voor een bepaald (bedrijfseigen) productieproces.

Inhoud

  • Basisvoorwaardeprogramma's
  • Wettelijk kader inzake voedselveiligheidssysteem gevaren mbt voedselveiligheid (microbiologische, chemische, fysische en allergenen en emerging hazards door nieuwe technieken, recirculaire economie, etc.)
  • HACCP-principes
  • Gevaren identificatie en analyse aan de hand van sectorvoorbeelden
  • Gevarenevaluatie (methodieken)
  • Risk management (voedselfraude, werking FAVV)
  • Belang van monitoring, preventieve en correctieve maatregelen
  • De student krijgt de opdracht om in team een HACCP plan op te stellen voor een bepaald productproductieproces

Eindcompetenties

  • Inzicht in de principes van HACCP
  • Identificatie van de levensmiddelenwetgeving en de relevante authoriteiten
  • Kennis van de diverse begrippen die aan bod komen in HACCP en risicomanagement
  • Kennis van de chemische, microbiologische en fysische gevaren gelinkt aan de belangrijkste grondstoffen van levensmiddelen
  • Kennis van de invloed van productie- en bewaarprocessen op de chemische, microbiologische en fysische gevaren in levensmiddelen
  • Zelfstandig een gevarenidentificatie en -analyse van een grondstof en een productieproces uitvoeren
  • Opzoeken van de nodige informatie rond gevaren, wetgeving, normen etc... in de relevante bronnen
  • Heldere communicatie m.b.t. voedselveiligheid, autocontrole, HACCP

Praktisch



De deelnameprijs bedraagt 370,5 euro, cursusmateriaal niet inbegrepen.

Alimento

Deelnemers uit de voedingsindustrie (paritair comité 118 of 220) kunnen een tegemoetkoming krijgen van Alimento.

-> Indien de deelnemer zich inschrijft via zijn bedrijf, krijgt het bedrijf 150 euro tegemoetkoming per lesdag (75 euro per halve dag)
De factuur moet dan worden opgemaakt op naam van het voedingsbedrijf en de deelnemer volgt de opleiding tijdens de werktijd.

Aangezien de factuur voor deze opleiding standaard op naam van de deelnemer staat, gelieve contact op te nemen met ugain@ugent.be om dit te laten aanpassen.

-> Indien de deelnemer uit pc 118/220 zich ten persoonlijke titel inschrijft, moet de factuur op naam van de deelnemer worden opgemaakt en volgt deze de opleiding buiten de werktijd.
De deelnemer kan vooraf een tegemoetkoming vragen voor een persoonlijk opleidingsbudget (tot 2.500 euro beschikbaar).

Indien u gebruik zal maken van deze tegemoetkoming, gelieve contact op te nemen met ugain@ugent.be en wij brengen de nodige documenten in orde.

KMO-portefeuille

Universiteit Gent aanvaardt betalingen via de KMO-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be; gebruik authorisatiecode DV.O103193).

Vlaams opleidingsverlof (VOV)

Deze training is erkend in het kader van VOV. Per studiepunt heb je recht op 4 uur VOV.
Deze cursus (5 ECTS-punten) omvat in totaal 20 uur VOV (deelname aan het examen is verplicht).

Het inschrijvingsbewijs voor VOV vind je op je persoonlijke pagina in OASIS (studentenadministratieplatform).



Inschrijven kan via deze pagina. Voorafinschrijven kan nu al, definitief inschrijven kan pas vanaf augustus.

Hier kan je een handleiding voor Oasis downloaden.



Deze micro-credential valt samen met het reguliere opleidingsonderdeel: ‘HACCP en risicomanagement’, een verplicht vak binnen de Master biowetenschappen: voedingsindustrie. De deelnemers van deze micro-credential zullen dus samen zitten met de reguliere studenten die dit vak volgen.

De lessen starten op vrijdag 26 september 2025 en zullen op woensdagnamiddag en vrijdagnamiddag plaatsvinden, op Campus Schoonmeersen, gebouw B (tenzij anders vermeld).

Let op: parking Schoonmeersen is niet toegankelijk voor studenten. Indien u met de wagen komt moet u elders parkeren. Parkeren in de omliggende straten is betalend.

Lessenschema

Het (voorlopig) lessenschema kunt u hier downloaden.


Plan


Organisatie

Universiteit Gent
UGain (UGent Academie voor Ingenieurs)
Secretariaat
Els Van Lierde
Technologiepark 60
9052 Zwijnaarde
Tel.: +32 9 264 55 82
E-mail: ugain@UGent.be